Biologisen vanhemmuuden ensivuoteen sukeltava sirkusteos Henna Kaikulalta ensi-iltaan Rovaniemellä la 21.1.2023

Henna Kaikula käyttää kehoaan oivaltavasti kuvatessaan, kuinka vauva ja äiti ovat yhtä, mutta vauvalla on oma tahto. Kuvaaja: Odessa Koskelo.

Kansainvälisen uran tehnyt sirkustaiteilija Henna Kaikula tuo Rovaniemelle ensi-iltaan uutuusteoksensa, joka kantaa nimeä “Only Bones v 1. 2 / Kaikula & Masalin: 365°”.  Teoksen aiheena ja inspiraationa on biologisen vanhemmuuden ensivuosi. Sitä käsitellään erityisesti synnyttäneen henkilön kehokokemuksen näkökulmasta, kaikkine synnytyksen aiheuttamine haasteineen, kommelluksineen ja kipuisine vaiheineen. 

Esitys perustuu synnyttäneiden naisten haastatteluihin. Se hyödyntää Kaikulan monipuolista taustaa esiintyvänä taiteilijana: notkeusakrobatiaa ja käsilläseisontaa, tanssi- ja teatteritaiteen keinoja sekä fyysistä komiikkaa. Teoksen ensi-ilta ajoittuu Kaikulan 20. taiteilijavuoden alkuun.

Kaikula rohkaisee katsomoon myös sellaisia rovaniemeläisiä, jotka eivät ole tottuneita esityskävijöitä.  Aiheen empaattinen ja paikoin lempeän humoristinen käsittelytapa tekee esityksestä helposti avautuvan monenlaisille katsojille. Esitys on pääosin ei-kielellinen. Se sopii siis myös katsojille, jotka eivät ymmärrä suomea. 

Esitysten jälkeen voi halutessaan osallistua kahvittelu- ja keskusteluhetkeen aiheesta ja esityksen herättämistä ajatuksista. Kahvitteluhetki on maksuton.

Kaikulan toiveena on teoksensa myötä osallistua luomaan avoimempaa puhekulttuuria, jotta ihmisten kokema häpeä liittyen raskauden ja synnytyksen kehokokemuksiin vähenisi. Se poistaisi myös neuvottomuuden tunnetta.

“Seurasin tukihenkilönä itsellisesti vanhemmaksi ryhtyneen ystäväni raskausaikaa, synnytystä ja sen jälkeistä vuotta hyvin läheltä. Synnytyksen keholliset seuraamukset yllättivät meidät. Olemme olleet hämmästyneitä siitä miten vaikeaa oli löytää tietoa ja apuja niin monia ihmisiä koskeviin ongelmiin. Esitys nostaa sirkus-, tanssi- ja teatteritaiteen keinoin näkyväksi sekä ystäväni että haastattelemieni muiden synnyttäjien kokemuksia. Se kertoo  synnytyksen jälkeisen vuoden kehollisesta (ja henkisestä) vuoristoradasta”, Kaikula sanoo.

Nykysirkusesitys saa ensi-iltansa Rovaniemellä Piste Kollektiivin Sipola11-taidetilassa lauantaina 21.1.2023. Toinen esitys on sunnuntaina 22.1.2023.  Rovaniemen esitysten jälkeen teos suuntaa Helsinkiin ja muualle Suomeen. 

365° on Kaikulan yhteistyö helsinkiläisen äänisuunnittelija ja musiikkiartisti Janne Masalinin kanssa. Kaikulan ja Masalinin työskentelyä yhdistää halu tehdä esityksiä hilpeyden, koskettavuuden ja empatian välimaastoissa. Masalinin käsissä itku muuttuu musiikiksi, puhelut muistoiksi ja haitari soi!

Esitys on valmistettu taiteilija Thomas Moncktonin kehittämällä Only Bones -konseptilla. Siinä esiintyjiä haastetaan nojaamaan mielikuvitukselliseen keho- ja äänityöskentelyyn. Niiden mahdollisuuksia hyödynnetään monimutkaisten valosuunnitelmien, lavasteiden ja tarpeistojen sijaan. 

Esityksen tuotannosta vastaa rovaniemeläinen ammattitaiteilijoiden muodostama Piste Kollektiivi.

TEOKSESTA SANOTTUA

”365° on todella taitaen ja huolitellen toteutettu pienteos, joka yllättää valinnoillaan ja esiintyjän taiteen monipuolisuudellaan.”  “Estoton ja eloisa teos . Kirvoittaa yleisössä naurua erityisesti, kun hoivattavana on oma jalka. “ –Teoksen demoversiosta, Miia Hartikainen/ Sanomalehti Karjalainen 21.5.2022.

”Vivahteet akrobatiasta ja klovneriasta yhdistyvät nykytanssiin hurmaavasti.” –  Mikko Makkonen, Tanssiteatteri Minimin taiteellinen johtaja teoksen demoversiosta 2022.

ESITYKSET ROVANIEMELLÄ

LA 21.1.2023 klo 19.00

SU 22.1.2023 klo 15.00 

Piste Kollektiivin Sipola 11–taidetilassa (Sipolantie 11, 96100 Rovaniemi).

Esteettömyystiedot: Sipola11-taidetilaan on kulku normilevyisestä ulko-ovesta. Rakennus on yksikerroksinen, eikä sisäänkulussa ole portaita. Tilassa on porrastettu istumakatsomo 50 hengelle. Tarvittaessa rajattu määrä katsojia voi seurata esityksiä myös pyörätuolista tai vaihtoehtoisin istumajärjestelyin. WC ei valitettavasti ole esteetön.

LIPUT

10 € / 5 € ovelta kortilla. Liput ennakkoon: http://pistekollektiivi.fi/kauppa/

Kaikukortti-paikkoja on 2 kutakin esitystä kohti. Kaikukortti-paikat varataan etukäteen p. 040 164 68 48 (Pia Kallinen). Jos emme pääse vastaamaan, soitamme sinulle takaisin. Voit jättää lippuvarauksen myös tekstiviestillä. Odotathan kuitenkin vastausta viestiisi, jotta voimme varmistaa lippujen riittävyyden. 

TYÖRYHMÄ

Ohjaus ja esiintyminen: sirkustaiteilija Henna Kaikula || www.henkaiku.com

Äänisuunnittelu ja musiikki: Janne Masalin || www.jannemasalin.com

Valaisu: Lauri Manner

Tuotanto: Piste Kollektiivi ||  www.pistekollektiivi.fi

Kesto: noin 45 min. 

Ikäsuositus: +12v. 
Esitys soveltuu monenlaisille katsojille, sekä kokeneille teatterikävijöille että ensikertalaiselle. Se on pääosin ei-kielellinen ja avautuu myös katsojille, jotka eivät ymmärrä suomea.

Lisätiedot:

Esitys: Henna Kaikula p. 044 3265 326 / henna.kaikula[at]pistery.org

Kaikukortti-paikkavaraukset: Pia Kallinen, p. 040 164 68 48 / pia.kallinen[at]pistery.org