Vaarat

Vaarat – kaupungin rajalla

Riikka Vuorenmaan kolmivuotinen kaupunkitaidekokonaisuus levittyi Rovaniemen läntisiin kaupunginosiin, urbaanin materiaaliselle ja henkiselle rajaseudulle. Se sisälsi esityksellisiä interventioita, valo- ja ääniteoksia sekä yhteisöllistä työskentelyä. Taiteellisen uteliaisuuden kohteena olivat kaupunginosien asukkaiden ja yrittäjien luontosuhde sekä elinkeinojen ilmeneminen maisemassa.

Vuonna 2020 keskiössä oli moni-ilmeinen Korkalovaara sekä siihen liittyvä Länsikangas. Vuodeksi 2021 huomio siirtyi edelleen rakentuvalle omakotialueelle Vennivaaraan ja vuonna 2022 työskenneltiin teollisuusalueena tunnetussa Jääskeläisessä ja Mäntyvaarassa.

Puolivilli – semikesy

Kimalainen vierailee horsmassa
Kimalainen Vennivaarassa kesällä 2022. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Puolivilli-semikesy on Riikka Vuorenmaan ääniteos, joka käsittelee kaupunkilähiössä elävien ihmisten ja eläinten suhdetta. Sen osat Kimalainen, Pystykorva ja Harakka on äänitetty Rovaniemellä vuosina 2021-2022.

Vennivaarassa tutustutaan kaupunginosan kimalaisiin ja omenoita omakotitalonsa pihalla kasvattavaan naiseen. Heitä yhdistää kiinnostus kukkiviin kasveihin, ja molemmat hankkivat perheelleen maukasta syötävää. Kuinka näiden erilaisten perheiden rinnakkainelo sujuu? Mahtuvatko he asumaan samalla reviirillä? Millaisia jälkiä heistä jää toistensa arkipäiviin?

Korkalovaaran kaupunginosassa seurataan nuoren suomenpystykorvan ja hänen isäntänsä valmistautumista ensimmäiseen yhteiseen metsästyskauteensa. Kumpikin viettää päivänsä enimmäkseen lajilleen ominaisten asioiden parissa. Pitkillä yhteisillä lenkeillään he keskustelevat havainnoistaan kaupunkiluonnosta ja siitä, miten vastaantuleviin asioihin kuuluisi suhtautua. Kun on aika metsästää, he yhdistävät vahvuutensa ja kuin yhtenä olentona pyytävät riistaa.

Valpas suomenpystykorva talvisessa kaupungissa
Pystykorva haistelee kevättalvea. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa 2022.

Mäntyvaara-Jääskeläisen teollisuusalueena tunnettun kaupunginosan päähenkilöitä ovat harakoiden yhteisö ja alueella ympäri vuoden ja vuorokauden kuuluvat työn äänet. Kaupunginosa ei ole tavanomaisessa katsannossa viihtyisä, mutta näille päähenkilöille se sopii mainiosti.

Puolivilli-semikesy -ääniteosta voit kuunnella podcast-muodossa osoitteessa https://vaarat.buzzsprout.com

Harakka sinisen istuu liikennemerkin päällä
Harakka tarkkailee kaupungin kulkijoita.

Teosten suunnittelu ja toteutus: Riikka Vuorenmaa
Tuotanto: Riikka Vuorenmaa ja Piste Kollektiivi
Esiintyjät: Riikka, Anssi ja muutama muu
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus ja Niilo Helanderin Säätiö
Kiitos: haasteltavat, Rovaseudun pystykorvakerho, Rovaniemen kulttuuritoimi, Lauri Manner
Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa, puh 040 726 2205 ja riikka.vuorenmaa[at]gmail.com.

Käsintekijät-videoinstallaatiot

Majoittaja-teos esillä Kotiseutupäivillä 2022. Kuvaaja: Santeri Happonen.

Vaarat-kaupunkitaidekokonaisuuteen kuuluvat videoinstallaatiot ovat inspiroituneet Rovaniemen länsilaidan kaupunginosien pienistä tai sivuelinkeinoista. Ne on kuvattu kaupunginosissa ja saavat siellä myös ensiesityksensä. Videoteokset välittävät erilaisissa elinkeinoissa tarvittavaa aistista ymmärrystä ja kosketukseen perustuvaa taitoa. Ne tuovat esille yksin ja katseilta piilossa työskentelevien arkista työtä. Ne ovat kunnianosoitus näille keskenään hyvin erilaisille osaajille.

Teokset olivat esillä kaupunkitilassa eri puolilla Rovaniemeä kotiseutupäivien aikaan 9.-11.9.2022. Teokset ovat tilattavissa tekijältä, ja ne voidaan sovittaa monenlaisiin julkisivuihin.

Kampaaja-teoksen kuvamateriaalia. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa 2020.

Kampaaja-teoksen aiheena ovat pitkän työuran tehneen ammattilaisen kädet. Käsien liike on funktionaalista, tarkkaa ja tutkivaa. On kuin kädet osaisivat ajatella itsenäisesti. Myös kampaamon työvälineet ja ihmisten hiukset ovat visuaalisesti kiehtovia. Vuonna 2020 Korkalovaarassa kuvattu ja samana vuonna valmistunut Kampaaja on nähty jo kolmesti Rovaniemellä.

Majoittaja-teoksen kuvamateriaalia. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa 2022.

Kotimajoitus perustuu luottamukseen ja mukavuuteen. Vierailijat viipyvät vain hetken, ja jakavat arvionsa majoittajasta koko maailmalle. Majapaikan on paitsi näytettävä, myös tunnuttava ja tuoksuttava puhtaalta. Majoittaja-teos on kuvattu vuonna 2022 vennivaaralaisessa kodissa Rovaniemellä. Teoksessa seurataan sivuelinkeinonaan kotimajoitusta järjestävän henkilön käsiä. Käsillä on tarkat ja rytmikkäät rutiinit. Esillä ovat myös majapaikan tekstiilit käytetyn ryttyisinä, siisteinä puhtaina pinkkoina ja kauniisti vierasta varten aseteltuina.

Taivuttaja-teoksen kuvamateriaalia. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa 2022.

Peltisepän kädet siirtelevät, mittaavat, muotoilevat ja pakkaavat teräväreunaisia peltilevyjä. Vaikka työhansikkaat suojaavat käsiä, on niiden oltava valppaina ja varottava tapaturmia. Työvaiheiden jäsentely ja ongelmien ratkominen näkyy käsien ottamissa tuumausasennoissa. Taivuttaja-teos on kuvattu vuonna 2022 peltialan yrityksessä Jääskeläisen kaupunginosassa Rovaniemellä.

Kampaaja-teos esillä Rovaniemellä 2020. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Teosten suunnittelu ja toteutus: Riikka Vuorenmaa
Tuottajat: Riikka Vuorenmaa ja Laura Rekilä
Tuotanto: Piste Kollektiivi
Kampaaja-teoksen kuvissa: Kaarina, Vilja, Jose, Marjo, Petteri, Eeva, Mari ja muutama muu
Majoittaja-teoksen kuvissa: Janne / Villa Niitty
Taivuttaja-teoksen kuvissa: Vili Kiviniemi, Pelti-Seppo Oy
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus ja Rovaniemen kaupunki

Katso myös Riikka Vuorenmaan kirjoittama juttu teoksista Pohjoisessa kulttuurilehti Kaltiossa.

Verstaantie, toukokuu 2022

Verstaantie-teoksen ajan ja etäisyyksien tie. Kuvaaja: Jonne Suopajärvi 2022.

Rovaniemellä on uusi tie, jonka olemassaoloa juuri kukaan ei ole vielä huomannut. Muutaman vuoden kuluttua monet kuitenkin viettävät siellä työpäivänsä ja toiset asioivat tienvarren rakennuksissa. Riikka Vuorenmaan, Maarit Utriaisen ja Sebastian López-Lehdon Verstaantie-teos tutkii, miten Jääskeläisen kaupunginosassa sijaitseva tie on syntynyt, miltä se tuntuu ja mihin se johtaa. Toukokuussa 2022 ensiesitetty teos koostui noin 1,5 tunnin mittaisesta kokemuskävelystä Jääskeläisessä ja kaavoitetulle tontille rakennetusta installaatiosta.

Taiteellinen työryhmä: Riikka Vuorenmaa, Maarit Utriainen ja Sebastian López-Lehto.
Tuottajat: Riikka Vuorenmaa ja Laura Rekilä / Piste Kollektiivi.
Tukija: Taiteen edistämiskeskus

Tähtitaivaantie (2021)

Tähtitaivaantiellä. Kuvassa Maarit Utriainen ja Riikka Vuorenmaa, kuvaaja Tatu Kantomaa 2021.

Tähtitaivaantie on Vennivaaran maastoon piirretty taiteellinen kuvitelma siitä, miten tulevalla Tähtitaivaantiellä ehkä joskus asutaan ja eletään. Teos koostuu maastoon rakentuvasta installaatiosta, yhteisöllisistä kohtaamisista sekä opastettujen vierailuiden ohjelmallisemmasta sisällöstä. Teos oli koettavissa upouuden Rakkakiventien silloisessa loppupäässä syyskuussa 2021.

Taiteellinen työryhmä: Riikka Vuorenmaa, Maarit Utriainen ja Sebastian López-Lehto.
Tuottajat: Riikka Vuorenmaa ja Laura Rekilä / Piste Kollektiivi.
Tukija: Taiteen edistämiskeskus

Marjapihlaja (2020)

Kun tulevaisuuden arkeologit tutkivat kotiasi, mitä he löytävät? Mistä jäljistä he keksivät, millä perusteella asetuit paikallesi, miten löysit tiesi sinne? Missä leikit, mitä jätit jälkeesi tarkoituksella tai tahattomasti? Miten talosi rakennettiin, mitä sen tieltä raivattiin? Jääkö tuo puu vai tämä, katsoimmeko länteen ilta-aurinkoon?

Kaavoitettu tontti on luonnos asettumisesta, kulkemisesta ja katseista. Se ennakoi luonnonolosuhteiden muuttumista. Työmaa-teossarjan ensimmäisessä osassa, Korkalovaara-Länsikankaalle sijoittuneessa Marjapihlajassa aivan tavallinen rovaniemeläinen maakaistale alkoi paljastaa tulevien asukkaidensa aikanaan tekemiä valintoja.

Kolmiulotteinen installaatio rakentui teospaikalle viikon ajan, muuttaen muotoaan joka päivä. Installaation ensimmäiset merkit paljastivat tulevan asukkaan ydinvalinnat, ja viikon kuluttua lopputuloksena oli maastoon tehty piirros kokonaisesta asumisratkaisusta pihasuunnitelmineen ja huonekaluineen. Yleisö kutsuttiin astumaan sisään installaatioon osallistumaan mahdollisten asukkaiden tunnelmiin ja päätöksiin.

Esiintyjä tutkii maastoa. Valkoiset nauhat muodostavat alueita.
Asumus rajattu! Onko tässä keinutuolin paikka? Kuvassa Maarit Utriainen, kuvaaja Tatu Kantomaa 2020.

Neljän keskenään erilaisen esityksen aikana työryhmä demonstroi tulevaisuutta koskevia löytöjään. Torstain esitys kertoo asettumisesta, perjantain leikkimisestä, lauantain järjestämisestä ja sunnuntain nauttimisesta.

Marjapihlaja-teoksessa Vuorenmaan työparina oli sirkustaiteilija Maarit Utriainen, yhdeltä ammatiltaan puutarhuri. Teos toteutettiin yhdessä Rovaniemen kaupungin Tä!-kulttuuriklubin kanssa elokuussa 2020.

Havaintokävelyt

Vaarat-kaupunkitaideprojektin kävelyillä havainnoidaan yhdessä Rovaniemen kaupunkiympäristöä kaikkia aisteja käyttäen sekä kokeillaan pienenpieniä tekoja, joilla yhteys maisemaan vahvistuu. Osa kävelyistä toteutetaan yöaikaan, jolloin kaupungin voi kokea arjesta poikkeavalla tavalla.

Noin tunnin mittainen kävely tehdään pienessä ryhmässä ja säästä riippumatta. Varsinaista kävelyä on 40–45 minuuttia, jonka päätteeksi keskustellaan kokemuksesta. Kävely alkaa ja päättyy samalle paikalle.
Osallistuminen on maksutonta.

Kuvapäiväkirja havaintokävelyiltä ja Vaarojen teoksista Instagramisssa @roivaarat.

Tekijästä

Riikka Vuorenmaa. Kuvaaja: Karoliina Paatos 2020.

Riikka Vuorenmaa on monipuolinen taidealan freelancer, jonka koulutustausta on valosuunnittelussa ja mediakulttuurissa. Skenografina ja esittävän taiteen konseptoijana hänen erityisosaamistaan ovat paikkasidonnaisuus, tilasuunnittelu ja interventiot. Viime vuodet Vuorenmaa on keskittynyt maisemaan sitoutuneisiin, pitkäkestoisiin projekteihin. Hänen taiteellinen kiinnostuksensa kohdistuu ihmisasutuksen rajamaaston maisemiin ja elinkeinoihin sekä yhteisöiden ympäristösuhteisiin.

Vuorenmaa on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2006 ja Lapin yliopiston av-mediakulttuurin koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi vuonna 2004. Vuosina 2020-2022 hän suoritti Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston OSAaValo-opintokokonaisuuden valaistussuunnittelusta.

Vaarat-kokonaisuutta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Niilo Helanderin Säätiö, Piste Kollektiivi ja Rovaniemen kaupunki.

Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa – riikka.vuorenmaa[at]pistery.org
Kuvapäiväkirja – instagram.com/roivaarat