Työmaa-konsepti

Työmaa-teokset tutkivat ihmisen ja ympäristön suhdetta kaupunkialueella, jota ollaan muokkaamassa kaavoittamalla tai uudisrakentamalla. Millaisia päätöksiä rakentamisessa tehdään? Miten yksi valinta johtaa seuraavaan? Miten paikka tulee muuttumaan? Teoskonsepti toteutuu jokaisessa esityslokaatiossaan omanlaisenaan, juuri tuohon paikkaan tehtynä.

Työryhmä: Sebastian López-Lehto, Maarit Utriainen ja Riikka Vuorenmaa.

Vuosina 2023-2024 Työmaa-teoksia nähdään kolmen suomalaisen taidefestivaalin yhteisessä Kulkue-ohjelmistossa Hangossa, Kuopiossa ja Helsingissä. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

Teossarja on yhteistuotanto työryhmän, Piste Kollektiivin ja Kulkue-festivaalien kesken. Koko sarjaa on rahoittanut myös Taiteen edistämiskeskus.

Työmaa-konsepti on syntynyt alunperin Riikka Vuorenmaan Vaarat-kaupunkitaideprojektissa. Rovaniemen Työmaa-teokset, Marjapihlaja (2020), Tähtitaivaantie (2021) ja Verstaantie (2022) on esitelty Vaarat-kokonaisuuden sivulla.

Työryhmä teollisuusalueella. Kuvaaja Oliver Vierkens.

Väylä 45, Baltic Circle, Helsinki 25.-27.11.2024

Nykyisen Helsingin olemusta määräävät vielä viime vuosituhannen kuvitelmat tulevaisuudesta. Kaupunki on kuitenkin muutoksessa. Millaiseksi tulevaisuutta kuvitellaan nyt? Tällä hetkellä kaupunkia koskevia suunnitelmia tehdään ajanjaksoa 2030–2050 ennakoiden. Mitä muuttuu kun 1960-luvulla teollistumisen ja yksityisautoilun kehittymisestä seuranneita valtaväyliä tiivistetään takaisin kohti korttelimuotoista kaupunkia? Millaisen kaupungin me haluamme jättää seuraavien sukupolvien elettäväksi?

Väylä 45 on esitys, joka vie osallistujat kävelykierrokselle Käpylän aseman seudulle. Paikan tulevaisuudessa siintävät uudet liikennejärjestelyt ja uudenlainen kaupunkikeskus – toiveet sujuvasta työnteosta, viihtyisästä oleilusta ja uusista asukkaista. Esityksen näyttämönä toimivat niin kiivaana virtaava Tuusulanväylä kuin Metsälän toimitila-alueen pienet kadutkin. Minkälaisessa liikkeessä kaupunki on ja mihin se on menossa?

Kaupunkisuunnittelua käsittelevä teos pohtii yhteistä elinympäristöämme koskevaa neuvottelua sekä erilaisia tapoja vaikuttaa tulevaisuuteen. Esityksessä yleisöä kutsutaan katsomaan tarkemmin arkiympäristön yksityiskohtia ja niistä avautuvia näkymiä ajan kerrostumiin sekä tutustumaan yhteen ihan tavanomaiseen paikkaan muutoksen linssien läpi.

Väylä 45 on työryhmän eri kaupungeissa muutoksen alla olevissa paikoissa toteuttaman Työmaa-teossarjan viimeinen osa.

Esitysajat:
ma 25.11. klo 14.45
ti 26.11. klo 8.00
ti 26.11. klo 14.45
ke 27.11. klo 8.00

Hinta: maksa-mitä-haluat / 16 / 28 / 45 €
Kesto: noin 1 h 30 min
Kieli: suomi

Rajoitettu osallistujamäärä – varaa paikkasi etukäteen. Esityksessä kuljetaan ulkona julkisessa kaupunkitilassa. Yleisöä pyydetään pukeutumaan ja varautumaan sään mukaisesti. Kävelyesityksen reitti sisältää mäkiä ja epätasaisia osuuksia.

Ilmoita osoitteeseen info@balticcircle.fi liikkumiseen tai osallistumiseen liittyvistä erityistarpeistasi viimeistään edellisenä päivänä, jotta ne voidaan huomioida esityksessä.

Lisätiedot ja paikkavaraukset: https://www.balticcircle.fi/ohjelmisto/vayla-45/

Teosta ovat rahoittaneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto ja Oskar Öflunds Stiftelse. Kiitos!

Keltatakkinen henkilö seisoo kasvor vasten kaltaista puuovea. Punatiilinen seinä. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kaava 884, ANTI Contemporary Art Festival, Kuopio 9.–13.9.2023

Asemakaavamuutoksella selvitetään raideliikenteen ja teollisuuden käytössä olleen Veturitallin ja konepaja-alueen muuttaminen asuin-, liike-, toimisto- ja yleisten rakennusten alueeksi. Raideliikenteen alue säilytetään tarvittavilta osin. Alueen tarpeet ja käyttötarkoitukset tarkentuvat kaavatyön aikana.
(Kuopion Kaupunkirakennelautakunta, Pöytäkirja 16.06.2021/Pykälä 117)

Kaupunki on alati muutoksessa. Se syntyy, elää ja katoaa päätös kerrallaan.

Ensimmäinen juna saapui Kuopioon vuonna 1888. Veturitalleilta kuului metallin kalketta, ratapölkyt tuoksuivat ja savu kirvelsi silmissä. Nyt, 135 vuotta myöhemmin veturitalli on täynnä tyhjää ja sen pihalla pyörteilevät autot äänineen. Ratatyöläisille rakennetuissa taloissa asuu muualla työskenteleviä ihmisiä. 

Asemakaavalla 884 muovataan alueen tulevaisuutta. Hallin takana tsaarinaikainen virkistyspuisto päivitetään. Alueen puut kantavat rungossaan kartoitusnumeroita. Uusia rakennuksia kaavaillaan nouseviksi uusille asukkaille ja uudelle työlle. Vanhoille rakennuksille keksitään uusia tarkoituksia tai ne puretaan. 

Millaista tulevaisuuden ratapihan elämä on? Mitä mieltä puu numero 82 on uudesta kaavasuunnitelmasta? Millaisia ovat ratapihaa vartioivien naakkojen sukupolvikokemukset?

Kaava 884 on osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan parhaillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, alueen tuntua ja mahdollisia tulevaisuuksia.

Esitysajat:
la 9.9. klo 15
ti 12.9. klo 18
ke 12.9. klo 8.30

Esitys on maksuton. Rajoitettu osallistujamäärä – varaa paikkasi etukäteen. Esityksessä kuljetaan julkisessa kaupunkitilassa ja paikoin haastavassa maastossa, kuten hoitamattomilla nurmialueilla. Kävelyesityksen reitti sisältää mäkistä maastoa. Yleisöä pyydetään pukeutumaan ja varautumaan sään mukaisesti. Ilmoita työryhmälle liikkumiseen tai osallistumiseen liittyvistä erityistarpeistasi viimeistään edellisenä päivänä, jotta ne voidaan huomioida esityksessä: riikka.vuorenmaa@pistekollektiivi.fi / 040-726 2205.

Paikkavaraukset: https://antifestival.com/programme/kaava-884/
Lisätiedot: ANTI-festivaali

Henkilö katsoo kiikareilla leveän tien yli kaupungissa. Taustalla silta.

Kortteli 526, Hangö Teaterträff, Hanko 8.–11.6.2023

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on sijoittaa kortteliin 526 liikerakennusten korttelialue (KL), joka mahdollistaisi päivittäistavaramyymälän sekä siihen liittyvien etumyymälöiden, polttoaineen jakelupisteen ja pysäköintipaikkojen sijoittumisen kortteliin.
(Hangon kaupunki, Kaupallinen palveluverkkoselvitys ja vaikutusten arviointi, 2019)

Hangon keskustan läpi kulkee rautatie kahden muutoksessa olevan alueen välistä satamaan.

Radan eteläpuolella, korttelissa 210, vuonna 1986 valmistunut kauppa viettää viimeistä kesäänsä. Saman tontin nurkassa maasta pilkistävät 1950-luvulla puretun asuinrakennuksen perustukset.

Pohjoispuolella maisemassa on aukko, hiekkainen aukio, jolle rakennetaan uutta markettia. Aukiolle on jo noussut kylmäasema. Pian maan peittää asfaltti, autot pysäköidään riveihin ja ihmiset astuvat kaupasta sisään. Kaupan katolle tulevat aurinkopaneelit. Korttelin 526 tulevaisuus on rakenteilla.

Hangö Teaterträff -festivaalilla nähtävä Kortteli 526 on osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan parhaillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, alueen tuntua ja mahdollisia tulevaisuuksia. Miten kaupunki syntyy, elää ja katoaa päätös kerrallaan?

Lisätiedot: Hangö Teaterträff