Työmaa-konsepti

Työmaa-teokset tutkivat ihmisen ja ympäristön suhdetta kaupunkialueella, jota ollaan muokkaamassa kaavoittamalla tai uudisrakentamalla. Millaisia päätöksiä rakentamisessa tehdään? Miten yksi valinta johtaa seuraavaan? Miten paikka tulee muuttumaan? Teoskonsepti toteutuu jokaisessa esityslokaatiossaan omanlaisenaan, juuri tuohon paikkaan tehtynä.

Vuosina 2023-2024 Työmaa-teoksia nähdään kolmen suomalaisen taidefestivaalin yhteisessä Kulkue-ohjelmistossa Hangossa, Kuopiossa ja Helsingissä.

Työryhmä: Sebastian López-Lehto, Maarit Utriainen ja Riikka Vuorenmaa.

Teossarja on yhteistuotanto työryhmän, Piste Kollektiivin ja Kulkue-festivaalien kesken. Sitä rahoittavat Hangö Teaterträff, ANTI-festivaali ja Baltic Circle Kulkue-hankkeensa kautta sekä Taiteen edistämiskeskus työryhmälle myöntämällään apurahalla.

Työmaa-konsepti on syntynyt alunperin Riikka Vuorenmaan Vaarat-kaupunkitaideprojektissa. Rovaniemen Työmaa-teokset, Marjapihlaja (2020), Tähtitaivaantie (2021) ja Verstaantie (2022) on esitelty Vaarat-kokonaisuuden sivulla.

Keltatakkinen henkilö seisoo kasvor vasten kaltaista puuovea. Punatiilinen seinä.

Kaava 884, Kuopio 9.–13.9.2023

Asemakaavamuutoksella selvitetään raideliikenteen ja teollisuuden käytössä olleen Veturitallin ja konepaja-alueen muuttaminen asuin-, liike-, toimisto- ja yleisten rakennusten alueeksi. Raideliikenteen alue säilytetään tarvittavilta osin. Alueen tarpeet ja käyttötarkoitukset tarkentuvat kaavatyön aikana.
(Kuopion Kaupunkirakennelautakunta, Pöytäkirja 16.06.2021/Pykälä 117)

Kaupunki on alati muutoksessa. Se syntyy, elää ja katoaa päätös kerrallaan.

Ensimmäinen juna saapui Kuopioon vuonna 1888. Veturitalleilta kuului metallin kalketta, ratapölkyt tuoksuivat ja savu kirvelsi silmissä. Nyt, 135 vuotta myöhemmin veturitalli on täynnä tyhjää ja sen pihalla pyörteilevät autot äänineen. Ratatyöläisille rakennetuissa taloissa asuu muualla työskenteleviä ihmisiä. 

Asemakaavalla 884 muovataan alueen tulevaisuutta. Hallin takana tsaarinaikainen virkistyspuisto päivitetään. Alueen puut kantavat rungossaan kartoitusnumeroita. Uusia rakennuksia kaavaillaan nouseviksi uusille asukkaille ja uudelle työlle. Vanhoille rakennuksille keksitään uusia tarkoituksia tai ne puretaan. 

Millaista tulevaisuuden ratapihan elämä on? Mitä mieltä puu numero 82 on uudesta kaavasuunnitelmasta? Millaisia ovat ratapihaa vartioivien naakkojen sukupolvikokemukset?

Kaava 884 on osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan parhaillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, alueen tuntua ja mahdollisia tulevaisuuksia.

Esitysajat:
la 9.9. klo 15
ti 12.9. klo 18
ke 12.9. klo 8.30

Esitys on maksuton. Rajoitettu osallistujamäärä – varaa paikkasi etukäteen. Esityksessä kuljetaan julkisessa kaupunkitilassa ja paikoin haastavassa maastossa, kuten hoitamattomilla nurmialueilla. Kävelyesityksen reitti sisältää mäkistä maastoa. Yleisöä pyydetään pukeutumaan ja varautumaan sään mukaisesti. Ilmoita työryhmälle liikkumiseen tai osallistumiseen liittyvistä erityistarpeistasi viimeistään edellisenä päivänä, jotta ne voidaan huomioida esityksessä: riikka.vuorenmaa@pistekollektiivi.fi / 040-726 2205.

Paikkavaraukset: https://antifestival.com/programme/kaava-884/
Lisätiedot: ANTI-festivaali

Henkilö katsoo kiikareilla leveän tien yli kaupungissa. Taustalla silta.

Kortteli 526, Hanko 8.–11.6.2023

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on sijoittaa kortteliin 526 liikerakennusten korttelialue (KL), joka mahdollistaisi päivittäistavaramyymälän sekä siihen liittyvien etumyymälöiden, polttoaineen jakelupisteen ja pysäköintipaikkojen sijoittumisen kortteliin.
(Hangon kaupunki, Kaupallinen palveluverkkoselvitys ja vaikutusten arviointi, 2019)

Hangon keskustan läpi kulkee rautatie kahden muutoksessa olevan alueen välistä satamaan.

Radan eteläpuolella, korttelissa 210, vuonna 1986 valmistunut kauppa viettää viimeistä kesäänsä. Saman tontin nurkassa maasta pilkistävät 1950-luvulla puretun asuinrakennuksen perustukset.

Pohjoispuolella maisemassa on aukko, hiekkainen aukio, jolle rakennetaan uutta markettia. Aukiolle on jo noussut kylmäasema. Pian maan peittää asfaltti, autot pysäköidään riveihin ja ihmiset astuvat kaupasta sisään. Kaupan katolle tulevat aurinkopaneelit. Korttelin 526 tulevaisuus on rakenteilla.

Hangö Teaterträff -festivaalilla nähtävä Kortteli 526 on osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan parhaillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, alueen tuntua ja mahdollisia tulevaisuuksia. Miten kaupunki syntyy, elää ja katoaa päätös kerrallaan?

Lisätiedot: Hangö Teaterträff

Helsinki, marraskuu 2024

Työmaa-sarjan viimeinen osa nähdään Helsingissä Baltic Circle -festivaalin ohjelmistossa marraskuussa 2024.