Nykysirkus-praktiikan viikonloppukurssi Rovaniemellä 16.-17.12.2023

Piste Kollektiivi järjestää sirkusammattilaisille, sirkustaiteen opiskelijoille ja jo pidempään sirkusta harrastaneille suunnatun nykysirkusliikkeen viikonloppukurssin Rovaniemellä 16.-17.12.2023. Kurssin toteuttamista tukee Kulttuurifoorumi.

Kurssilla tehdään erilasia liikkeellisiä ja kehollisia harjoitteita ja tutustutaan kurssin ohjaajan, nykysirkustaiteilija Maarit Utriaisen Ranka-praktiikkaan. Praktiikan avulla Utriainen työstää liikekieltä joka perustuu rennolla keholla työskentelyyn, kannatuksesta irtipäästämiseen sekä kehon luisenrakenteen hahmottamiseen. Työskentely vaatii vankkaa ymmärrystä valitun lajin harjoittelusta, sen välineiden käytöstä ja niiden käyttäytymisestä. Kurssi ei sovellu aloittelijoille.

Utriainen on kehittänyt praktiikan erityisesti ilma-akrobatian liikekielen harjoittamiseen. Lisäksi hän on käyttänyt praktiikan osia käsilläseisonnan sekä nuorallatanssin harjoittelun tukena. Praktiikkaa pystyy soveltamaan myös muihin sirkuslajeihin mutta parhaiten se soveltuu ilma-akrobatian liikeharjoitteluun.

Kurssi on kaksipäiväinen ja se koostuu yksilö-, pari- ja pienryhmä harjoitteista sekä ryhmäkeskustelusta.


KURSSIMAKSU JA ILMOITTAUTUMINEN
Koko viikonlopun hinta on 80€.

Kansalaisfoorumin tuki kurssin toteuttamiseksi mahdollistaa matalan kurssimaksun. Kurssille ilmoittaudutaan ja se maksetaan Holvi-nettikaupan kautta ti 5.12. mennessä. Kurssi toteutuu, jos minimiosallistujamäärä (8hlö) toteutuu. Kurssille otetaan maksimissaan 10 osallistujaa. Ilmoittautumisen yhteydessä on kerrottava sirkuslaji jonka äärellä työskentelet ja tuotko omat välineet mukanasi vai tarvitsetko lainavälineet.

Ilmoittautuminen päättyy ja nettikauppa sulkeutuu tiistaina 5.12.2023

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä

  • nimesi
  • lyhyesti taustastasi (pari lausetta riittää)
  • sirkuslaji jonka äärellä työskentelet
  • tuotko omat välineet mukanasi vai tarvitsetko lainavälineet

OHJAAJASTA
Olen 36-vuotias nykysirkustaiteilija. Työskentelen monialaisesti taiteen kentällä sirkuksen kulmasta lähtien. Valmistuin Turun Taideakatemian sirkuslinjalta vuonna 2010 josta lähtien olen työskennellyt monialaisesti ja erittäin monipuolisesti erilaisissa esittävän taiteen produktioissa. Valmistan erilaisia taidekonsepteja näyttämöesityksistä performatiivisiin näyttelyihin ja osallistaviin taidetapahtumiin. Työskentelen nykysirkusryhmä Zero Gravity Companyssa jonka perustajiin kuulun sekä vierailen erilaisissa ryhmissä ja kokoonpanoissa.

PRAKTIIKASTA
Ranka on nykysirkuksen praktiikka jonka olen kehittänyt pääasiassa ilma-akrobatiatyöskentelyä ja -harjoittelua varten. Praktiikkaa voi soveltaa myös muihinkin sirkuslajeihin, itse olen käyttänyt sitä rengastrapetsilla, kankaalla ja nuoralla työskennellessäni sekä käsinseisonnan harjoitteissa.

Praktiikka keskittyy mielikuvien avulla tehtävään työskentelyyn jolla luodaan uudenlaista liikkeen ja olemisen laatua sirkusvälineille ja sirkustekemiseen. Työskentely vaatii hyvää ymmärrystä valitusta sirkuslajista jotta työskentely on turvallista.

Työskentelyssä etsitään äärimmäisen rentouden, tukirakenteisiin nojaamisen ja sirkusvälineillä työskentelyn vaatiman turvallisuuden kohdantaa. Liikeharjoitusten ja harjoitteiden lisäksi Ranka on pohdintaa kehon sirkustietouden ymmärryksestä, sirkuksen konventioista, sirkustekniikasta ja -liikkeestä.

KURSSIAIKATAULU
Lauantai klo 11-19 (sisältää lounas- ja kahvitauon)
Sunnuntai klo 11-18 (sisältää lounas- ja kahvitauon)

PAIKKA
Sipola 11-taidetila
Sipolantie 11, 96100 Rovaniemi

Sipola11 sijaitsee Mäntyvaarassa (vaaleanharmaa halli tien vasemmalla puolella kaupungista tultaessa). Katso https://tinyurl.com/reittisipolaan. Sipolan suuntaan pääsee myös paikallislinjoilla 4,5 ja 6  – tarkista ajantasaisimmat aikataulut Rovaniemen paikallisliikenteen sivuilta osoitteesta https://www.linkkari.fi/ . Sipola sijaitsee 2,7 km päässä Rovaniemen rautatieasemalta. Asemalta tilaan on noin puolen tunnin kävely tai alle 10 minuutin automatka. Eteläkeskuksen Prismasta matkaa on kävellen 2,9 km, noin puolen tunnin kävely tai alle 10 minuutin automatka.

Esteettömyys
Tilaan on kulku normilevyisestä ulko-ovesta. Rakennus on yksikerroksinen, eikä sisäänkulussa ole portaita. WC ei valitettavasti ole esteetön.

HUOMIOITAVAA
Tila on talviaikaan viileä, joten varaa mukaasi lämpimästi vaatekerroksia. Lisäksi ulkoilemme lyhyesti molempien päivien aikana joten varaa säänmukaiset ulkoiluvaatteet.

LISÄTIETOJA
Jos sinulla on kysyttävää kurssista tai erityistarpeita tai -toiveita kurssille osallistumista varten ole yhteydessä: taidepostia(a)gmail.com